Vledderkerk

De kerk van Vledder is het meest gezichtsbepalende en oudste gebouw van Vledder. Toen Amsterdam niet veel meer was dan een klein vissersdorp verrees hier al een houten kapel. De kerk in haar huidige vorm dateert van omstreeks 1425 en behoort tot de oudste kerken van Drenthe. De toren is rond 1350 gebouwd. De stenen die voor de bouw van de toren en de kerk zijn gebruikt, zijn ter plaatse gebakken.

Het is een bijzonder idee dat kerk en toren al  zo veel  eeuwen hebben getrotseerd. Zeer bijzonder is het doopvont in de kerk, nu zo’n 1000 jaar oud. Ook bijzonder is de ligging van de kerk aan de rand van het dorp. Opvallend bij de toren is het zadeldak. In Drenthe heeft alleen Norg ook zo’n dak. In kerk en toren bezitten we een waardevol erfgoed om trots op te zijn, maar ook waard om te behouden.